led trafosu ne işe yarar LED Trafosunun İşlevleri ve Avantajları
LED Trafo Kullanım Alanları
Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı her LED ışık kaynağı, bir trafo (sürücü) gerektirir. Fakat bazı LED aydınlatma sistemleri, özellikle ev kullanımı için tasarlananlar, ayrı/harici olan LED trafolar yerine dahili LED trafoları barındırır.
Ev tipi LED ampuller, çoğunlukla dahili bir trafo içerir. Çünkü eski akkor veya CFL (kompakt floresan ampul)'lerin değiştirilmesini kolaylaştırır. Bunlara standart vidalı veya geçme LED ampuller de dahildir.
Genellikle harici bir trafo gerektiren LED'ler arasında koyu ışıklar, yukarıdan aydınlatmalar ve şerit ledlerin yanı sıra bazı armatür türleri, paneller ve reklam tabelaları bulunur. İş yerlerinde kullanılan LED aydınlatma sistemleri de büyük oranda harici trafo kullanan sistemlerdir. Bazı LED aydınlatma sistemleri, ayrı bir sürücü/trafo ile donatılmış olarak satılmaktadır.
LED Trafo Çeşitleri
Sabit akım ve sabit voltaj olarak iki ana harici LED trafo çeşidinden ve AC LED trafosu olarak adlandırılan üçüncü bir çeşitten bahsedilebilir. Her bir trafo çeşidi, LED'leri birbirinden farklı birçok elektrik ihtiyacıyla çalıştırmak üzere tasarlanmıştır. LED trafoları değiştirilirken, eski trafonun giriş/çıkış gereksinimleri mümkün olduğunca yakın olmalıdır.
Sabit Akım LED Trafoları
Sabit akım LED trafoları, sabit bir çıkış akımı ve bir dizi çıkış voltajı gerektiren LED aydınlatma sistemlerine güç sağlar. Miliamper veya amper olarak etiketlenmiş, LED'in yüküne (Watt) bağlı olarak değişen birçok farklı voltaj değerine ve yalnızca bir çıkış akım değerine sahiptir.
Sabit Voltaj LED Trafoları
Sabit voltaj LED trafoları, maksimum çıkış akımı ile sabit bir çıkış voltajı gerektiren LED aydınlatma sistemlerine güç sağlar. Bu LED sistemlerinde akım, LED modülü içerisinde yer alan basit dirençler veya dahili bir sabit akım trafosu tarafından düzenlenir. Sabit voltaj LED trafoları, genellikle 12V DC veya 24V DC olmak üzere bir sabit voltaj gerektirir.
AC LED Trafoları
AC LED trafoları, bir nevi minimum olmayan yük transformatörleridir. Yani teknik olarak düşük voltajlı halojen veya akkor ampulleri de çalıştırabilirler. Ayrıca, LED aydınlatma sistemleri geleneksel transformatörler ile çalışamaz çünkü geleneksel transformatörler, LED'lerin düşük voltajını algılamak için tasarlanmamıştır.
AC LED trafoları genel olarak, akımı alternatif akımdan doğru akıma dönüştüren dahili bir sürücü içeren ampullerle birlikte kullanılır. Bu kapsamda bir AC LED trafosunun görevi, LED'lerin düşük watt değerini korumak ve genellikle ampulün voltaj gereksinimlerini karşılamak için voltajı (12V-24V) düşürmektir.
AC LED trafoları çoğunlukla 12-24V AC girişli LED MR16 ampullere güç sağlamak için kullanılır. Fakat herhangi bir 12-24V AC girişli LED ampul için de kullanılabilirler.